Popularne oznake:

ZAŠTITI SE OD ELEKTRONSKOG NASILJA

20. siječnja 2016. U 13:37

Pametni telefoni i Internet imaju puno prednosti, omogućuju nam brzo i lako doći do informacija i učiti na inovativne načine, biti u brzom kontaktu s prijateljima, upoznavati nove prijatelje, razmjenjivati pitanja i zadaće za školu te razne igrice, pratiti vijesti i zanimljivosti… Međutim, to su ipak samo alati kojima se treba služiti s mjerom i oprezom jer, nažalost, postoje i oni u čijim rukama se ti alati pretvaraju u moćno oružje za uznemiravanje i vrijeđanje drugih. Neki to rade nepromišljeno, neki iz fore i zabave, a neki s namjerom da iskoriste, povrijede ili osramote druge pred velikim brojem ljudi. Tako se šalju uznemirujuće ili prijeteće poruke, objavljuju tajne ili neistine o drugima, nagovara se na odbacivanje ili mržnju, lažno se predstavlja da bi se drugog iskoristilo, ‘provaljuju’ se tuđe šifre… Time se razvio specifičan oblik nasilja, elektronski ili virtualni bullying.

DESET ZLATNIH PRAVILA PONAŠANJA U ELEKTRONSKOJ KOMUNIKACIJI

• Ne šaljite i ne dijelite zlonamjerne poruke i sadržaje. Prije nego što kliknete ‘pošalji’ uvijek se zapitajte kako biste se vi osjećali kad biste taj sadržaj primili.
• Nikad nemojte snimati, slati niti prosljeđivati fotografije i snimke koje mogu vas ili druge osobe dovesti u neugodnu situaciju. Povrijediti privatnost druge osobe je i zakonski kažnjivo, što se odnosi i na nedopušteno objavljivanje tuđih snimaka.
• Zaštitite svoje šifre i pazite kome ih dajete jer prijatelji u nekom trenutku mogu postati neprijatelji.
• Ne navodite osobne podatke kao što su adrese i brojevi telefona, imena članova obitelji, o sebi pišite što uopćenije jer sve što se objavi više se ne može kontrolirati.
• Ne stavljajte na Internet ono što ne biste htjeli da vide vaše obitelji, prijatelji i znanci.
• Pazite komu šaljete svoje ili tuđe slike i imajte stalno na umu da su uz malo vještine moguće razne fotomontaže.
• Nemojte odgovarati na zlonamjerne i prijeteće poruke. Svakako ih pokažite osobama koje vas mogu zaštititi.
• Nikad nemojte ići bez pratnje na sastanak s osobom koju ne poznajete uživo.
• Nemojte prihvaćati poklon bonove za mobitel od nepoznate osobe jer će zasigurno nešto tražiti zauzvrat.
• U virtualnom svijetu, isto kao i u svakodnevnom životu, nikada nemojte drugima činiti ono što ne biste željeli da drugi čine vama.

Kućni Red

28. rujna 2015. U 11:53

KUĆNI  RED 

SREDNJE STRUKOVNE ŠKOLE  ŠIROKI BRIJEG

 

 1. 1. U prvoj smjeni učenici ulaze u školsku zgradu od 7 25 do 7 30 a u drugoj smjeni od 13 10 do 1315. Učenik je dužan u učionicu ući prije profesora. Učenik ne smije napustiti sat ili nastavu bez odobrenja predmetnog nastavnika ili razrednika (pedagoga/ ravnatelja).
 2. Nakon početka nastavnog sata učenici ne mogu ulaziti u zgradu škole dok sat ne završi. Dežurni učenik je zadužen za nadzor ulaznih vrata, a ostali učenici ih ne smiju sami otvarati.  Grupno zadržavanje  pokraj dežurnog učenika nije dozvoljeno.
 3. Redari su dužni prije početka i tijekom nastave pregledavati učionicu i sve promjene prijaviti u ured ravnatelja. Jedan redar uvijek mora ostati u učionici i svlačionici dvorane za tjelesni odgoj kada ostali učenici izlaze, te je tada odgovoran za stvari svojih kolega. Redari su također zaduženi i za prozračivanje učionice za vrijeme velikog odmora, čistoću ploče i urednost učionice te prijavljivanje odsutnih učenika.
 4. Pisanje, crtanje i urezivanje po školskom namještaju i zidovima je zabranjeno. Svu nastalu štetu snose učenici pojedinačno ili skupno ako se ne utvrdi počinitelj.
 5. Učenici predmetnog nastavnika čekaju 10 minuta a potom samo jedan učenik (redar ili predsjednik odjela) dolazi u ured Ravnatelja doznati hoće li taj sat biti održan. Ako sat neće biti održan učenici će se javiti dežurnom učeniku te izaći  iz školske zgrade. Učenicima nije dopušteno u skupinama čekati profesore ispred zbornice.
 6. Ako dozvoljavaju vremenski uvjeti, svi učenici osim redara su na velikom odmoru obvezni izaći iz školske zgrade. Na malim odmorima učenici ne izlaze iz školske zgrade, osim ako nemaju sljedećeg sata.
 7. U školu je učenik dužan dolaziti pristojno odjeven, što je propisano kodeksom oblačenja.
 8. Strogo je zabranjeno pušenje unutar zgrade škole kao i na ulazu u školu.
 9. Tijekom nastave nije dozvoljeno koristiti mobitel.
 10. Učenici su dužni sve otpatke stavljati u za to predviđena mjesta i čuvati okoliš.
 11. Učenici ne smiju sjediti na automobilima na parkingu škole.
 12. Kodeks ponašanja i oblačenja, kojeg je Vijeće učenika predložilo a Nastavničko i Roditeljsko vijeće usvojilo, objavljen je na oglasnoj ploči i učenici su obvezni, osim odredbi Kućnog reda, pridržavati se i odredbi Kodeksa.

KODEKS PONAŠANJA

28. rujna 2015. U 11:49

Vijeće učenika
Srednje strukovne škole Široki Brijeg
Široki Brijeg, 2. prosinca 2014.

PRAVA UČENIKA:
• stjecanje kvalitetnog obrazovanja u sigurnom okružju
• pošten i jednak odnos prema svima
• informiranost o svojim pravima i odgovornostima
• pravo na slobodno iznošenje svoga mišljenja
ODGOVORNOSTI UČENIKA:

Peta godina kviza općeg znanja u Ljubuškom

4. ožujka 2015. U 16:02

IMG_6060

 

I ove godine naša škola je sudjelovala na kvizu općeg znanja kojeg je Gimnazija Ljubuški organizirala u petak 27. veljače. Naše boje branili su učenici IV. a Ante Soldo i Luka Zovko osvojivši solidno četvrto mjesto.

PRIREDBA ZA POKLADE

20. veljače 2015. U 18:53

1123

Vijeće učenika SSŠ je na Pokladni utorak organiziralo priredbu (“…kad već nemamo svoj Dan škole”) na kojoj se pjevalo, plesalo natjecalo u igrama skakanja u vrećama (1. i 2. raz), ‘čelične ruke’ (3. raz) te povlačenju konopa (maturanti), a posebna atrakcija je bila malonogometna utakmica između profesora i učenika koja je završila neriješeno, s rezultatom 2: 2.